Fiskeby, brytböna (slut)

Produkten är tyvärr slut i lager.

Phaseolus vulgaris

Brytböna "Fiskeby"

Slut för säsongen

Grön böna framtagen av växtförädlaren Algot Holmberg på 1920-talet. Var vanligt förekommande i fröfirmors sortiment under några årtionden innan den försvann. Man trodde att denna sort var borta för alltid innan Karin Wernerson skickade in den till fröuppropet. Hennes föräldrar hade fortsatt att odla den efter att den försvann frǻn frökatalogerna. När Karin flyttade så tog hon med frön till denna böna och har fortsatt odla den.

Buskböna som bli ca 30-40 cm hög med många gröna bönor som steks eller kokas och kan frysas eller kokas in.

OBS! Etiketten på påsarna är märkta "Skärbönor", men denna sort är en brytböna. Hoppas ni har överseende med det. Givetvis kan dom användas precis som skärbönor, att man skär dom i bitar innan kokning. Skillnaden mellan skärbönor och brytbönor är att de förra är platta och har en hinna på insida och därför skärs i bitar innan kokning. Medan de senare är runda och saknar hinna och därför används som hela baljor.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden blivit varm. Lägg bönorna i blöt innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Kan även förkultiveras inomhus och utplanteras efter avhärdning. Baljorna skördas efterhand som de växer. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. Kan sås fram till midsommar. Bönor är känsliga för frost. 

Utvecklingstid: 60 dagar

Höjd: 30 cm

Såtid: maj-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-aug

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö