Gotlandslins

  • 45 kr
Dela

Lens culinaris

Gotlandslins

Linser var fram till 1800-talets slut stapelföda på Gotland och linsodling förekom på nästan alla gårdar. Linserna användes i grytor och soppor och maldes tillmjöl. På 1900-talet var de inhemska gotländska sorterna nästan helt försvunna men finns nu bevarade. 

Linser är proteinrika och innehåller många nyttiga näringsämnen. Plantan är ca 30-40 cm hög med flera små baljor med i genomsnitt 2 linser i varje. Låt kapslarna mogna tills det skallrar när du skakar dem. Skörda hela plantan och låt eftertorka. Att få ut fröna är pilligt och enklast är att göra det med slaga.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden blivit varm. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Baljorna skördas när de är torra, alternativt skördas hela plantan när baljorna börjar mogna och tröskas sedan med slaga. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. Gillar värme och kalk.

Såtid: maj-juni

Grotid: 10-30 dagar

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 300 frö