Morbrors gröna, brytböna (slut)

Produkten är tyvärr slut i lager.

22Phaseolus vulgaris

Brytböna "Morbrors gröna"

Gabriella Thies morbror i Sarstedt i Tyskland brukade odla en grön böna som de konserverade och använde under vinter i maten och i bönsallader. När Gabriella själv började odla fick hon frö till denna fantastiska böna. Buskböna som ger mängder av gröna bönor som kan användas antingen när de är små, ungefär som haricoverts, men de är trådfria även när de blir stora, och stora blir de!

OBS! Etiketten på påsarna är märkta "Skärbönor", men denna sort är en brytböna. Hoppas ni har överseende med det. Givetvis kan dom användas precis som skärbönor, att man skär dom i bitar innan kokning. Skillnaden mellan skärbönor och brytbönor är att de förra är platta och har en hinna på insida och därför skärs i bitar innan kokning. Medan de senare är runda och saknar hinna och därför används som hela baljor.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden blivit varm. Lägg bönorna i blöt innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Kan även förkultiveras inomhus och utplanteras efter avhärdning. Baljorna skördas efterhand som de växer och är trådfria även som stora. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. Kan sås fram till midsommar. Bönor är känsliga för frost. Plantorna kan behöva stöd då de får väldigt många stora bönor.

Utvecklingstid: 60 dagar

Höjd: 50 cm

Såtid: maj-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 10 frö