Gul svensk, kålrot

  • 45 kr
Dela

Brassica napus

Kålrot "Gul Svensk"

Kulturarv. Kålrotssort från 1800-talet då den troligen var den vanligast odlade sorten i Sverige med flera lokala varianter. Blir ganska stor. Gulköttig med grön nacke. Krispig som morot och något söt. Bra till rotmos. I äldre frökataloger förekommer Gul Svensk under flera namn; Gul kålrot, svensk gul, gul gröntoppig m.m.

Fröna är odlade av Agneta Börjesson på Röttle natur och kultur.

Odling från frö:

Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 15-20 cm plantavstånd, dom får gärna växa tätt så att de inte blir för stora. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare. 

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 50 frö