Kålrot, Wilhelmsburger

20 kr

Brassica napus

Kålrot "Wilhelmsburger"

Lättodlad kålrot från Tyskland. Stora runda och släta rötter med ljusgult saftigt kött med kraftig smak. Passar bra i nordiskt klimat och har bra motståndskraft mot klumprotsjuka (som kan drabba kålväxter). Bra för lagring inför vintern. Lagras i jordkällare eller liknande, gärna i en låda med sand. Använd under hela vintern för vitaminer och näring. Kan användas i grytor, ugnsstekt, vegetarisk julskinka eller varför inte göra en finsk kålrotslåda.

Odling från frö:

Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 15-20 cm plantavstånd, dom får gärna växa tätt så att de inte blir för stora. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare. 

Utvecklingstid: 90 dagar

Radavstånd: 40 cm

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 200 frö