Jons släpärt, gråsockerärt

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Pisum Sativum

Gråsockerärt "Jons släpärt"

Svensk gråärt. Ursprungligen från Ekshärad i Värmland där Anna Andersson föddes år 1900. Hon arbetade så småningom som sömmerska åt familjen Karlström. Till dessa gav hon några ärtor från sin hemgård. Familjen odlade sedan denna ärta på sitt sommarställe på Hammarön. Dottern Marie-Louise gifte sig med en man vid namn Jon, som alltså har fått ge namn åt dessa ärtor. Namnet släpärt kommer från hur de helst ska ätas. Späda baljor kokas kort utan att snoppas och dras (släpas) sedan i smält smör för att sedan dra baljan mellan tänderna. Enligt traditionen ska det släpas i bersån den 11:e augusti.

Små till medelstora, gröna baljor som saknar hinna. En kulturell delikatess från det gamla bondesamhället. Används även som sockerärt eller torkade ärtor som kikärtor.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden reder sig. Lägg ärtorna i blöt över natten innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Baljorna skördas efterhand innan ärtorna är fullt utvecklade. Behöver stöd när de blir höga. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. Kan sås fram till midsommar.

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-aug

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 20 frö