Pelusk från Dalarna, gråärt

  • 45 kr
Dela

Pisum Sativum

Kokärt "Pelusk från Dalarna"

Denna gråärt vet vi inte så mycket om, förutom att det är en lokalsort från Dalarna där den odlats sedan åtminstone 1800-talet. De torkade ärtorna är vackert marmorerade och ganska stora.

Gråärt odlades i hela Sverige på åkrar för torkning och senare användning som djurfoder och som människoföda. I norra Sverige är gråärtorna små och grå-mörk blå- bruna med många svarta prickar, de användes framförallt som mjöl. Längre söderut i Sverige är gråärtorna oftast större med mer grön-brun färg och oftast utan prickar. Här kokades ärtorna som de var, tex i mjölk eller mosade tillsammans med fläsk.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden reder sig. Gråärten är mycket tålig. Lägg ärtorna i blöt några timmar innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Baljorna skördas när de börjat torka och får eftertorka på lämpligt ställe innan de tröskas/spritas. Vid större odling skördas hela plantor med lie och hängs på torkställning innan tröskning. Behöver stöd när de blir höga. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. 

Såtid: april-maj

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö