Odlad mångfald

  • 200 kr
Dela

Sedan människan började odla sin mat för över 10 000 år sedan har hon byggt upp en genetisk mångfald inom de odlade grödorna som fungerat som en livsmedelsförsäkring. Denna mångfald har de senaste hundra åren minskat med över tre fjärdedelar. Vi står nu inför en framtid med farligt låg genetisk variation om vi ska klara av framtidens livsmedelsförsörjning med global uppvärmning och nya sjukdomar. I boken beskrivs hur allt detta byggdes upp och hur och varför det sedan försvann. Hur de moderna högavkastande sorterna som används idag är på väg att förstöra vår matförsörjning.

Du får även tips om hur du kan hjälpa till att bevara sorter för mångfaldens skull och hur du kan ta fram egna sorter.

Eventuell vinst på boken kommer att skänkas till den indiska organisationen Annadana Soil and Seed savers network som arbetar med att bevara lokala sorter och hjälper småbrukare med utsäde av lokalt anpassade sorter. I boken kan du läsa om hur Indiens småbrukare drabbades av den "gröna revolutionen".

Läs mer:

https://www.annadana-india.org/