Blaugrüner Winter, sen purjolök

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Allium porrum

Purjolök "Blaugrüner Winter"

Modern sort som är framtagen för ekologisk odling. Blaugrüner winter är en sen sort som är väldigt frosttålig och resistent mot flera sjukdomar. Vita medellånga stjälkar med blå-gröna blad. Den kan stå ute hela vintern om det inte blir alltför många minusgrader. Vid risk för frost täcks plantorna över för att inte frysa fast i marken. Eller så jordslås lökarna i källare. Det går även att frysa in hackad purjolök.

Fröna är biodynamiskt odlade.

Denna sort är framtagen och registrerad av Kultursaat som är en tysk organisation av fröodlare som arbetar med att ta fram nya sorter för marknaden. Kultursaat arbetar för fröfrihet och äger inga av sina sorter. Sorterna som de tar fram är alltså fria för alla att använda, ta eget utsäde ifrån och vidareutveckla. Utsädesodlingarna är biodynamiska.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus eller i drivbänk från februari till april. Så fröna ungefär 1 cm djupt och ganska glest för att de inte ska stå för tätt och bli rangliga. Toppa plantorna ett par gånger under kultiveringsperioden för att få kraftigare stjälkar. Planteras ut när frostrisken är över efter avhärdning. Sätt ut plantorna djupt med ca 15 cm mellanrum och kupa några gånger under säsongen så att stjälkarna blir vita så högt upp som möjligt. Skördas efterhand under hösten och när kylan kommer täcksplantorna, alternativt jordslås i källare.

Såtid: feb- april

Grotid: 10-20 dagar

Skörd/blomtid: hela hösten och vintern

Årlighet: 2 årig

Portionsmängd: 100 frö