Extra hâtif d'Angers, blomkål

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Brassica Oleracea

Blomkål "Extra hâtif d'Angers"

Kulturarv. Mycket ovanlig fransk blomkålssort med över 120 år på nacken. Namnet betyder "Extra tidig från Angers". Men med namnet menas inte att sorten är snabbväxande, tvärtom tar den god tid på sig. Däremot så är den köldtålig och klarar minusgrader varför man i Frankrike sår den i september/oktober för skörd på våren. Plantorna ska klara 5-6 minusgrader (-15 grader enligt vissa källor, vi har inte kunnat prova så låga temperaturer) och vid kallare väder bör de övertäckas. Namnet kommer alltså av att det var en av de tidigaste grödorna man skördade när man sådde den på hösten innan.

Vi rekommenderar ändå vanlig förkultivering inomhus i februari-mars med skörd på sommar/sensommar för säkrare resultat, men vi avråder ingen från att prova höstsådd.

Konventionellt odlade frön.


Odling från frö:

Förkultiveras inomhus feb-mars. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Täck med kålnät mot insekter. Skördas och äts färsk när huvudet ser klart ut, huvudet ska vara fast och vitt. Alternativt sås den på hösten för övervintring och tidig skörd året efter.

Såtid: sep-okt eller jan-mars

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: april-mars eller juli-aug

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: ca 50 frö