Bjursås, kålrot

  • 30 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Brassica napus

Kålrot "Bjursås"

Kulturarv. Gammal, svensk sort. Krispig, vitköttig kålrot från Dalarna med mild smak som påminner om rädisa. Ganska sen sort med kraftig yvig blast. Lämplig som råkost. Utmärkt för lagring.

Kålroten har odlats i Sverige länge och kallas utomlands för "swedish turnip" p.g.a. att den odlats så mycket här. Kålroten blev utkonkurrerad av potatisen under 1800-talet och blev till foder istället för människoföda men fick åter ett uppsving under andra världskriget. Idag vet vi vilken stor variation det finns av sorter och smaker och hur nyttiga dessa rötter är då de innehåller mycket c-vitaminer m.m.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 15-20 cm plantavstånd, dom får gärna växa tätt så att de inte blir för stora. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare. 

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 30 frö