Brassica napus
Kålrot "Gul Svensk"
Slut för säsongen
Kulturarv. Kålrotssort från 1800-talet. Gulköttig med grön nacke. Krispig som morot. Bra till rotmos och gari.
Odling från frö:
Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 15-20 cm plantavstånd, dom får gärna växa tätt så att de inte blir för stora. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare.
Utvecklingstid: 90 dagar
Radavstånd: 40 cm
Såtid: april-juni
Grotid: 5-15 dagar
Skörd/blomtid: aug-oktober
Årlighet: 1 årig
Portionsmängd: 30 frö