Mergoscia

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Zea Mays

Majs "Mergoscia"

Lokalsort från orten Mergoscia i området Tocino i Schweiz. Mycket ovanlig sort. Detta är en mjölsort, den är alltså inte så söt utan mer lämpad för att torkas efter odling för att sedan mala kärnorna till mjöl för att t.ex. baka polentabröd. Ganska sen sort som behöver en del värme. Men den fungerar bra att odla i södra Sverige.

Fröna är ekologiskt odlade.

Sorten är registrerad av ProSpiceRare som är en schweizisk organisation som arbetar för att bevara sorter, för nutid och framtid. Sedan 1982 har de arbetat med bevarande och mångfald och idag har de över 1400 sorters trädgårds och åkergrödor i deras bevarandearbete. Utsädesodlingarna är ekologiska.


Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i mars-april i fönster i söderläge. Så 1-2 frö per kruka och ta bort den svagaste om båda gror. Alternativ sås ett frö per plugg i pluggbrätte. Vid uppdragning i brätte bör du så senare för snabbare utplantering än vid sådd i kruka. Håll sådden fuktig. Utplanteras, när jorden är varm och risken för frost är över, med ett avstånd av 30-40 cm mellan plantorna och 60-70 cm mellan raderna. Majs planteras i kvadrater och ej i långa rader på grund av att pollineringen sker med hjälp av vinden. Gillar värme, mycket näring och vatten.

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-sept

Plantavstånd: 40 cm

Radavstånd: 60 cm

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 30 frö