Sparlösa, gråärt

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Pisum Sativum

Kokärt "Sparlösa"

Sorten kom in till POM från Bertil Johansson i Kvistegården i Sparlösa. Den ska historiskt varit allmänt förekommande i bygden och ska enligt Bertil ha räddat livet på halva Sparlösa under nödåret 1866. Sedan föll den i glömska. Men efter att ha återfunnit den i ett spannmålsmagasin hos en granne så tog sig Bertil an sorten igen, troligen under slutet av 1940-talet. I sin ungdom turnerade Bertil runt om i världen som akrobat under namnet Berto och besökte bland annat Kina. När det under 1960-talet blev svält i Kina lät han odla upp ärterna för att skicka dit och avhjälpa svälten. Han skickade även ärter till Afrika. Sorten är en av de få gråärtssorter som finns från Västergötland. 

Sparlösa är kraftigväxande och hög och behöver stöd.

Gråärt odlades i hela Sverige på åkrar för torkning och senare användning som djurfoder och som människoföda. I norra Sverige är gråärtorna små och grå-mörk blå- bruna med många svarta prickar, de användes framförallt som mjöl. Längre söderut i Sverige är gråärtorna oftast större med mer grön-brun färg och oftast utan prickar. Här kokades ärtorna som de var, tex i mjölk eller mosade tillsammans med fläsk.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden reder sig. Gråärten är mycket tålig. Lägg ärtorna i blöt några timmar innan sådd för kortare grotid. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Baljorna skördas när de börjat torka och får eftertorka på lämpligt ställe innan de tröskas/spritas. Vid större odling skördas hela plantor med lie och hängs på torkställning innan tröskning. Behöver stöd när de blir höga. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. 

Såtid: april-maj

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö