Stormogul II, svarthavre

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Avena Sativa

Svarthavre "Stormogul II"

Kulturarv. Havre kom till Sverige senare än korn och råg. Finns omnämnt i skrifter från 1600-talet men blev inte vidare spritt förrän på 1700-talet. Havreodlingen nådde sin topp i mitten av 1800-talet i Sverige då havre stod för 50% av all odlad spannmål. Från 1700-talet och framåt uppstod så en rad lokala lantsorter runt om i landet och förädlingsarbete påbörjades i slutet av 1800-talet då man började korsa olika sorter för att få fram vissa önskvärda egenskaper. Stormogul II är ett resultat av detta förädlingsarbete och sorten släpptes på marknaden 1932. Stormogul II är resultatet av en korningen mellan två av de första förädlade sorterna Klock II och Stormogul som kom ut under de första åren av 1900-talet. Resultatet blev högre avkastning och stråstyrka. Men som alla förädlade sorter så har de mindre genetisk variation inom sorten än lantsorterna. Men i dessa tidiga förädlingar finns de djupa rotsystemen kvar och ett mycket bra näringsvärde.

Svarthavre har bra näringsvärden och var vanligt i odling fram till 1950. Idag odlas det inte i någon stor utsträckning. Svarthavre användes främst som foder.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: april-maj

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 600 frö