Vintjärn, kålrot

  • 30 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Brassica napus

Kålrot "Vintjärn"

Kulturarv. Einar Östberg fick någon gång under första halvan av 1900-talet frö från kålrötter odlade på gården Sörskog utanför Bjursås. Det var antagligen kålroten Bjursås som gett denna stam, en av flera stammar från Bjursås. Einar fortsatte att odla sorten och även frön fram till 1970-talet hemma i Grycksbo. Vintjärn ger stora runda rötter med kraftig bladmassa. Smaken påminner något om rädisa men mer fruktig.

Kålroten har odlats i Sverige länge och kallas utomlands för "swedish turnip" p.g.a. att den odlats så mycket här. Kålroten blev utkonkurrerad av potatisen under 1800-talet och blev till foder istället för människoföda men fick åter ett uppsving under andra världskriget. Idag vet vi vilken stor variation det finns av sorter och smaker och hur nyttiga dessa rötter är då de innehåller mycket c-vitaminer m.m.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 15-20 cm plantavstånd, dom får gärna växa tätt så att de inte blir för stora. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare. 

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 30 frö


Banantchik

Slut i lager

Stäme, gråärt

Slut i lager

Red Giant

Slut i lager

Fingerborgsblomma

Slut i lager