Bovete

  • 45 kr
Dela

Fagopyrum esculentum

Bovete

Kulturarv. Bovete har odlats i Europa sedan 1400-talet och kom till Sverige via Hansan och var en vanlig gröda på gårdarna fram till den agrara revolutionen på 1800-talet. Bovete har kallats för "fattigmans säd" eftersom det växer bra även på mindre näringsrika jordar. Trots sitt namn så är bovete inte en gräsväxt som annan säd utan en ört och kärnorna innehåller inte gluten. Bovete odlades för kärnornas skull, av vilka man efter skalning gjorde mjöl eller krossade till gröt. Bovete är lättodlat, men frostkänsligt. Kärnorna måste skalas innan de äts vilket kan vara svårt. Lättast är att mala eller krossa kärnorna och sedan sikta bort skalet.

Bovete kan också odlas för andra ändamål än kärnorna, det är en bra dragväxt/foderväxt för bin och andra pollinerare, stråna kan användas som djurfoder (i liten skala då det gröna innehåller fagopyrin som inte är nyttigt i stor mängd), det kan användas som strö i djurbäddar. Men framförallt så är det en bra gröngödslingsväxt då dess djupa rötter luckrar jorden och för ner näringsämnen på djupet, dessutom hindrar den effektivt ogräs och tar död på det mesta i ogräsväg. Odlas det som gröngödsel så vänds växterna ner i jorden på hösten.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer

Odling från frö:

Sås direkt på friland när jorden är varm och frostrisken är över, början av juni om du ska skörda kärnor, vid gröngödsling kan den sås senare. Behöver ingen extra gödsel innan sådd, gödsel ger mer bladmassa. Men även om den växer bra på mager jord så ökar avkastningen av kärnor vid måttlig gödsling. Plantan blommar i tre omgångar. När boveteodlingen ser ut som en spräcklig höna så är det dags för skörd, när de nedre kärnorna är mörkbruna-svarta och de andra fortfarande är ljusa och omogna, och några blommor finns kvar i toppen från sista blommningen. Skördas med lie och plantorna hängs på tork på ställning eller i kärvar. Kärnorna tröskas ur, tex med slaga.

Såtid: juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Antal frön: ca 500