Hög Amager, grönkål

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Brassica oleracea

Grönkål "Hög Amager"

Dansk grönkålssort med ursprung från ön Amager utanför Köpenhamn. Vi har inte hittat någon säker källa på hur gammal sorten är men vet att den fanns på den danska marknaden 1949. Bladens utseende varierar från mycket krulliga till ganska släta, plantorna växer kraftigt och är mycket köldtåliga. Lättodlad och säker grönkålssort med stort bevarandevärde.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.


Om Amager:

Ön Amager utanför Köpenhamn, med sin bördiga jord, har spelat en stor roll i den skandinaviska grönsaksförädlingen. P.g.a. den bördiga jorden har ön försett hela Köpenhamn med grönsaker under flera hundra år. 1516 lockade Kristian II dit ett antal holländska odlare som tog med sig nya odlingsmetoder. Holländarna hade med sig frön från hemlandet och påbörjade ett förädlingsarbete som kom att ge flera olika grönsakssorter med ursprung från Amager, flera av dessa finns bevarade på genbanker idag. Den största framgången hade man med "Amager vitkålen" som såldes på export framförallt till USA. Som mest var man uppe i en årlig export av åtta miljoner ton. 

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus mars-maj. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Enklare är att drektså på friland, 1-2 cm djupt, när jorden blivit varm i april-juni. Risk finns vid direktsådd att jordloppor äter upp de späda plantorna. Kålplantor behöver ca 35-50 cm mellanrum beroende på hur näringsrik jorden är. Täck med kålnät mot insekter. Kan skördas på plats under vintern.

Såtid: mars-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: sept-jan

Årlighet: 1 årig

Portion: 25 frön