Danish Ballhead, sen vitkål

  • 30 kr
Dela

Brassica Oleracea

Vitkål "Danish Ballhead"

Kulturarv. Ön Amager utanför Köpenhamn, med sin bördiga jord, har spelat en stor roll i den skandinaviska grönsaksförädlingen. P.g.a. den bördiga jorden har ön försett hela Köpenhamn med grönsaker under flera hundra år. 1516 lockade Kristian II dit ett antal holländska odlare som tog med sig nya odlingsmetoder. Holländarna hade med sig frön från hemlandet och påbörjade ett förädlingsarbete som kom att ge flera olika grönsakssorter med ursprung från Amager, flera av dessa finns bevarade på genbanker idag. Den största framgången hade man med "Amager vitkålen" som såldes på export framförallt till USA. Som mest var man uppe i en årlig export av åtta miljoner ton. Det var den goda hållbarheten som gjorde vitkålen så populär. 

Den amerikanska fröhandlaren och förädlaren W. Atlee Burpee besökte Amager och skrev så här:

”Medan vi var i Danmark 1886 upptäckte vi en kål som danskarna prisar så högt att de växer nästan uteslutande för vinterkål och de exporterar årligen stora mängder. Det har valts ut i mer än femtio år av de danska trädgårdsmästarna. Huvudena är hårda, runda av god marknadsstorlek, och med god hållbarhet. ”

Han skulle så småningom börja köpa in frön av denna vitkål och sålde under namnet Danish Ballhead.

Fröna är konventionellt odlade.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus mars-maj. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Kålplantor behöver ha ett avstånd på 35-50 cm beroende på hur näringsrik jorden är. Kan även direktsås på friland, 1-2 cm djupt, när jorden blivit varm i maj-juni. Täck med kålnät mot insekter. Skördas och äts färsk när huvudet ser klart ut, eller skördas så sent som möjligt, innan frost, för lagring.

Såtid: mars-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: ca 75 frö