Säfstaholm, vitkål

  • 45 kr
Dela

Brassica Oleracea

Vitkål "Säfstaholm"

’Säfstaholm' är den enda kvarvarande av de många svenska kålsorter som fanns i 1800-talets frökataloger. Den försvann när det moderna jordbruket tog fart. Samtidigt minskade också hemmaodlingarna. När Nordiska genbanken bildades 1979 gick det inte längre att hitta utsäde, förrän man på 1990-talet lyckades få frön från Vavilovinstitutet i St Petersburg. 1952 hade ryska forskare köpt en fröpåse i Stockholm. Fröna föryngrades 1971, men låg därefter orörda i en papperspåse i rumstemperatur på institutet. Trots detta lyckades man på 1990-talet få liv i fröna och sorten kan sedan år 2000 anses som räddad.

’Säfstaholm’ är medelsen till sen med plattrunda, ganska löst knutna huvuden som ibland blir extremt stora. Sorten passar bra till kåldolmar, surkål eller vitkålssallad.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus mars-maj. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Kålplantor behöver ha ett avstånd på 35-50 cm beroende på hur näringsrik jorden är. Täck med kålnät mot insekter. Skördas och äts färsk när huvudet ser klart ut, eller skördas så sent som möjligt, innan frost, för lagring.

Såtid: mars-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: ca 25 frö