Verza di Verona, savoykål

  • 45 kr
Dela

Brassica Oleracea

Savoykål "Verza di Verona"

Kulturarv från Italien. Verza di verona har sitt ursprung från Verona i norra Italien och är en korsning mellan savoykål och vitkål. Sorten har bevarats för sitt vackra utseende och sin fantastiska smak. Det är en mycket speciell sort som ger skrynkliga, mjälla blad som är blågröna med en violett färg utanpå och krämvit i mitten. Smaken är mild och behaglig, som ung används den rå i sallader. I Italien odlas den som sen höst och vinter mat då den kan stå ute länge, men den är inte tillräcklig frosttålig för att stå ute på vintern här, men lite frost tål den och ju senare den skördas desstu mer av den violetta färgen framträder. Huvudena blir täta och kan bli upp till 2 kg.

Fröna är ekologiskt odlade.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus mars-maj. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Kålplantor behöver ha ett avstånd på 35-50 cm beroende på hur näringsrik jorden är. Kan även direktsås på friland, 1-2 cm djupt, när jorden blivit varm i maj-juni. Täck med kålnät mot insekter. Skördas och äts färsk när huvudet ser klart ut, eller skördas så sent som möjligt, innan frost, för lagring.

Såtid: mars-juni

Grotid: 5-10 dagar

Skörd/blomtid: aug-okt

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: ca 100 frö