Vysoké, spetskål

  • 45 kr
Dela

Brassica Oleracea

Spetskål "Vysoké"

Röd spetskål från Tjeckien med okänd ålder. Vysoké är troligen en av de äldsta röda spetskålsorterna som finns och anses vara förfader till den nu så populära Kalibos med flera sorter. Röd spetskål har odlats i Tjeckien sedan lång tid tillbaka och har främst använts i kålsoppa. Men Vysoké och dess efterföljare är inte som annan kål, den är otroligt mjäll och len med mycket smak. Plantorna ger små röda huvuden som kan ätas råa eller i sallader, ugnsbakad, grillad eller i soppor och grytor. Mycket vackert inslag i grönsakslandet.

Vysoké är en extremt ovanlig sort som bör bevaras för framtiden.

Fröna är ekologiskt odlade.


Odling från frö:

Förkultiveras inomhus mars-maj. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med en centimeter jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Utplanteras efter avhärdning. Kan även direktsås på friland, 1-2 cm djupt, när jorden blivit varm i maj-juni. Täck med kålnät mot insekter. Skördas och äts färsk när huvudet ser klart ut. 

Såtid: mars-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: ca 50 frö