Svedjerova

  • 45 kr
Dela

Brassica rapa

Svedjerova

Innan potatisen blev basen i svenskt kosthåll hade olika typer av rovor samma roll. I norra Europas skogstrakter var svedjerovan mycket viktig. Den odlades som första gröda efter man att röjt och bränt mark (svedjat) i skogen. Askan den odlades i gav näring till växten samtidigt som den skyddade mot skadeinsekter. Svedjerovan är en av de mest ursprungliga odlade växter man kan finna. Mycket närstående sitt vilda ursprung åkerkålen

Snabbväxande rovor som är plattrunda och ojämna i storlek. Gul-beige kött som kan användas rå, riven eller i bitar, i soppor, i lådor och gratänger, i grytor, skivade och stekta, till gröt och ugnsbakning, syrade, som rotmos. Eller vad man nu kommer på. Romarna åt rovor råa med honung på. Trådfritt, vitt och saftigt kött med en något söt smak.

Givetvis odlas denna rova idag utan att man måste svedja först. Den fungerar på de flesta jordar och är lättodlad. Lång torka ger beska frukter, vattna vid behov.

Fröna är ekologiskt odlade.

Odling från frö:

Sås direkt på friland, ca 1-2 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. Men det kan vara god idé att vänta ett par veckor in på sommaren innan man sår dem, de blir lite godare då. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 10 cm plantavstånd. Vattnas vid behov. Bör skördas innan den blir för stor, 6-8 cm i diameter är lagom. Lagras i jordkällare eller liknande. 

Såtid: maj-juli

Grotid: 5-10 dagar

Skörd/blomtid: aug-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 150 frö