Emmervete

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Triticum dicoccum

Emmervete

Emmervete (även kallat Emmer eller tvåkornsvete), förfader till durumvete (Triticum durum) och khorasanvete eller kamut (Triticum turgidum), är historiskt sett den viktigaste vetearten. Rester av denna typ av vete har hittats vid många utgrävningar i Mellanöstern och Europa. Det domesticerade emmervetet odlades redan 7000 f.Kr. i bland annat Egypten. Emmervete betraktas ibland som en egen art och ibland som en underart i växtfamiljen gräs. 

Ursprunget är omtvistat, men en spridd teori är att emmervete uppstod genom korsning mellan enkornsvete och den mycket närstående gräsarten tandat bockvete.

Emmervete infördes till Europa mellan 5 000 och 4 000 f Kr och har hittats på flera stenåldersboplatser i Europa. Det började odlas i Norden omkring 3 900 f Kr. Emmervetet började så småningom undanträngas av durumvetet.

På grund av sin låga glutenhalt lämpar sig emmervete endast för brödbakning med kalljäsning och surdeg. Brödet har en lätt nötsmak och är fuktigt. Denna typ av vete kan också användas som smaksättning för fullkornsbröd. 

Fröna är ekologiskt odlade.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: april-maj

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 20 gram