Enkornsvete

  • 45 kr
Dela

Triticum monococcum

Emmervete

Enkorn är förmodligen det första spannmålet som odlades. Utgrävningar som går tillbaka 12 200 år före den kristna eran visar på användningen av vild enkorn. Den domesticerade varianten av enkorn har odlats i minst 9000 år. Detta ses som en föregångare till emmer-vete, senare spelt och slutligen vanligt vete. Enkornsvete ställer inga höga krav på jorden och är resistent mot de flesta sjukdomar som förekommer i moderna spannmålsgrödor. Den överlever ofta på dålig jord där andra vetesorter inte kan växa.

Bevis från DNA-baserade undersökningar pekar på att enkornsvete domesticerades i närheten av Karacadag i sydöstra Turkiet. Användningen minskade under bronsåldern och idag odlas enkornsvete kommersiellt i ytterst liten skala. Det är fortfarande en lokal gröda, som ofta odlas för bulgur eller djurfoder i bergiga områden i Frankrike, Marocko, före detta Jugoslavien, Turkiet och några andra länder. 

Man kan baka bröd av enkornsmjöl, men de glutenbildande proteinerna är av låg kvalitet med dagens mått mätt, vilket gör att enkornsbröd blir ganska kompakt. Skörden är låg och blir ungefär 1000-1500 kg skalat, rensat spannmål från en åker på 1 ha. Forntida sädesslag som enkornsvete odlades med minimal gödsling. Att tillsätta mer gödsling till jorden ger inte högre skörd.

Fröna är ekologiskt odlade.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: april-maj

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 20 gram