Kubbvete, vårvete

  • 32 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Triticum aestivum

Vårvete "Kubbvete"

Kubbvete var vanligt i spannmålsodlingar fram till 1800-talets mitt. Även omnämnt som knubbvete, borrvete, igelvete, igelkottsvete och bingelvete. I flera böcker från 1700-talet så beskrivs två typer av svensk vete, långvete och kubbvete. Under 1700-talet fram till 1800-talets mitt var kubbvetet vanligt förekommande i odlingar runtom i hela landet, men verkar ha odlats mest i områden med hårdare klimat och där det var styv lerjord då kubbvetet är lättodlat och mindre krävande än det vanliga brödvetet. Kubbvetet gav mindre utbyte men var stråstyvt och lade sig inte ner under blötår. Hos Nordgen förvaras elva olika accessioner av kubbvete men ursprunget till dem är okänt, liksom hos denna sort som vi odlar. Kubbvetet fanns över hela landet och odlades både som höstvete och som vårvete även höstvete verkar ha varit vanligast. 

Styvt strå som är lägre än på lantsorter av vanligt brödvete, axen är korta och "knubbiga" och saknar borst. Vetet används på precis samma sätt som brödvete och kärnorna är fritröskande. 

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

OBS endast 50 frön i en förpackning.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: april-maj

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 50 frö