Lantvete från Dalarna, vårvete

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Triticum aestivum

Vårvete "Lantvete från Dalarna"

Kulturarv. Även kallad Dala vårvete. I Dalarna och övriga Mellansverige fungerade vete bäst som vårsäd då det var allt för stor risk att höstsådd vete frös bort. Men odlingen av vete var överlag ytterst begränsad före 1900-talet. Sorten kan vara insamlad i början av 1900-talet. Det finns tyvärr få sorter av lantvete från Dalarna bevarade vilket gör denna sort unik och värd att bevara även om den saknar specifik historia. De goda bakegenskaperna ger den också ett mervärde.

Dala vårvete är ett lantvete av vårvete. Det har medeltidig blomning, men mognar snabbt. Kärnorna blir ganska små. Axen har olika pigment, röda till vita, och kan både ha och sakna borst. Stråna blir medelhöga. Avkastningen något lägre än moderna sorter. Proteinhalten är hög och mjöl från sorten har goda bakegenskaper och bra mineralsammansättning. Den snabba mognaden hos denna sort har gjort att den använts i förädlingsarbete där man ville ha fram en tidig sort men med högre avkastning.

Dala vårvete förekommer idag inom kommersiell odling i väldigt liten skala, men den Dala vårvete som odlas är selekterad och inte lika variabel som denna ursprungliga population.

För att hinna mogna bör vårvete sås tidigt. ’Lantvete från Dalarna’ mognar dock betydligt snabbare än de flesta moderna vårveten, men det är ändå en fördel att vara ute i god tid. Var försiktig med kväve då det kan öka risken för liggsäd.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: april-maj

Skörd/blomtid: aug-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 20 gram