Nakenhavre

  • 45 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Avena sativa

Havre "Nakenhavre"

Under senare hälften av 1800-talet var havre en av Sveriges viktigaste exportvaror.  Havre var, ihop med råg, det mest odlade spannmålet i Norden fram till 1700-talet. Främst för djurfoder. I mitten av 1900-talet minskade antalet arbetshästar och därmed minskade odlingen av havre betydligt men ända fram till början av 1960-talet var havre dock ett av de viktigaste sädesslaget på de svenska åkrarna.

Nakenhavre har, till skillnad från annan havre, inget fastsittande skal runt den ätbara kärnan. Detta gör nakenhavre särskillt lämpat för hemma odling då ingen skalmaskin behövs innan gröten skall kokas.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: Maj-juni

Skörd/blomtid: aug-sept 

Årlighet: 2 årig

Portionsmängd: 20 gram