Svedjeråg

  • 45 kr
Dela

Secale cereale

Råg "Svedjeråg"

Under 1500- och 1600-talen flyttade många skogsfinnar till skogslandskapen i Norrland och Mellansverige samt delar av östra Norge. Några av anledningarna var överbefolkning och brist på skogsområden att svedja. I Sverige, däremot, fanns det stora orörda skogar som mer eller mindre betraktades som värdelösa. Uppmuntrade av myndigheterna, tog mellan 2 000 och 20 000 skogsfinnar chansen till en bättre försörjning i bland annat norra Värmland. De fick flera års skattefrihet för sin odlargärning.

Skogsfinnarna förde med sig sin svedjeteknik, sin byggnadstradition och sin folktro.

Svedjebruket krävde stora arealer och tog lång tid. Det var framför allt en speciell sorts råg, tuvråg eller svedjeråg, man odlade. På finska heter den korpiruis. Den är tvåårig och gick inte att skörda förrän hösten året därpå. Men man fick ofta lön för mödan, för rågen kunde ge hundrafalt igen, i gynnsamma fall tusenfalt.

Svedjeråg är en gammal spannmålssort som har ett något högre näringsinnehåll än modern konventionell råg. Det har en mild och god smak. Halmen lämpar sig väl till slöjd.

Odling från frö:

Sås direkt på friland på våren så fort jorden reder sig. Gror vid låga temperaturer, runt 3-5 grader. Antingen kan du bredså frön för att sedan kratta ner dem och packa jorden med en vält. Eller så sås fröna i rader. Gör rader med en lämplig pinne eller något skaft med ca 15 cm mellanrum och sprid fröna i raderna. Enklast är om du har en såmaskin. Det lilla antal frön som är i denna påse lämpar sig bäst för alternativ två. Radrensa och täck gärna sådden med nät då fåglar är snabba på att ta kärnorna när de mognar. Skörda när kärnorna blivit hårda, prova genom att bita i en kärna. Förr skördades spannmål med lie och bands i kärvor som som fick stå och torka och eftermogna, alternativt hängdes upp på torkställning. I liten skala kan du lika gärna klippa av axel när de börjar mogna och lägga dom på tork på lämpligt ställe. En sådan här påse bör efter uppförökning i några år kunna räcka till utsäde för ett hushåll.

Såtid: aug- sept

Skörd/blomtid: aug-sept 

Årlighet: 2 årig

Portionsmängd: 20 gram