Piatta di Bergamo, rödlök

  • 45 kr
Dela

Allium cepa

Rödlök "Piatta di Bergamo"

Som tur är är italienare bra på att bevara unika och smakrika grönsaker! Den här väldigt platta runda löken från Bergamo är ett bevis på det... Skalet är rosa till kopparfärgat och köttet är ljusrosa på insidan med mild löksmak. Italienarna gillar att sylta den, men vi använder den som vanlig rödlök, både rå och tillagad.

Fröna är konventionellt odlade.

Odling från frö:

Sås på friland, ca 1-2 cm djupt, så fort jorden reder sig (blir varm). Håll sådden fuktig tills fröna grott. Gallra så att det blir ca 7 cm mellan lökarna. Det kan vara svårt att hinna få stora lökar över sommaren så ett alternativ är att förkultivera fröna inomhus tidigt på våren i såjord, plantjord eller egen jord. Strö ut frön och täck med nån centimeter jord. Håll sådden fuktig tills fröna grott. När de kommit upp måste plantorna hållas i en temperatur under 15 grader för att inte vilja gå i blom. Utplantera lökarna efter avhärdning när frostrisken är över. När sedan en fjärdedel av blasten vissnat börjar det bli dags att skörda. Knäck resten av blasten (men bryt inte av den helt), låt stå kvar i ett par dagar. Skörda och häng för torkning varmt och torrt, gärna blåsigt. Förvaras i ett torrt och svalt utrymme. 

En lite mer avancerad variant av odling är att odla egna sättlökar som man odlar matlök på nästa år. Då sår man som vanligt men skörda lökarna små, ca 2-3 cm i diameter. Torkar dem som vanlig lök och förvarar dem sedan varmt (gärna runt 30 grader), torrt och luftigt tills det är dags att sätta dom. 

Såtid: mars- april

Grotid: 10-20 dagar

Skörd/blomtid: juli-sept

Årlighet: 2 årig

Portionsmängd: 150 frö