Rouge de Genéve, rödlök

  • 45 kr
Dela

Allium cepa

Rödlök "Rouge de Genéve"

Kulturarv från Schweiz. Mycket gammal sort. Platt-rund, ganska sen sort med mörklila färg. Väl lämpad för att göra lökflätor. Kan lagras fram till januari ungefär. Rödlök mognar långsammare än gullök. 

Fröna är ekologiskt odlade.

Denna sort bevaras av ProSpiceRara som är en Schweizisk organisation som arbetar för att bevara sorter, för nutid och framtid. Sedan 1982 har de arbetat med bevarande och mångfald och idag har de över 1400 sorters trädgårds och åkergrödor i deras bevarandearbete. Utsädesodlingarna är ekologiska.

Odling från frö:

Sås på friland, ca 1-2 cm djupt, så fort jorden reder sig (blir varm). Håll sådden fuktig tills fröna grott. Gallra så att det blir ca 7 cm mellan lökarna. Det kan vara svårt att hinna få stora lökar över sommaren så ett alternativ är att förkultivera fröna inomhus tidigt på våren i såjord, plantjord eller egen jord. Strö ut frön och täck med nån centimeter jord. Håll sådden fuktig tills fröna grott. När de kommit upp måste plantorna hållas i en temperatur under 15 grader för att inte vilja gå i blom. Utplantera lökarna efter avhärdning när frostrisken är över. När sedan en fjärdedel av blasten vissnat börjar det bli dags att skörda. Knäck resten av blasten (men bryt inte av den helt), låt stå kvar i ett par dagar. Skörda och häng för torkning varmt och torrt, gärna blåsigt. Förvaras i ett torrt och svalt utrymme. 

En lite mer avancerad variant av odling är att odla egna sättlökar som man odlar matlök på nästa år. Då sår man som vanligt men skörda lökarna små, ca 2-3 cm i diameter. Torkar dem som vanlig lök och förvarar dem sedan varmt (gärna runt 30 grader), torrt och luftigt tills det är dags att sätta dom. 

Såtid: mars- april

Grotid: 10-20 dagar

Skörd/blomtid: juli-sept

Årlighet: 2 årig

Portionsmängd: 150 frö