Råneälvdalen, potatislök

  • 75 kr

Produkten är tyvärr slut i lager.

Dela

Allium cepa

Potatislök "Råneälvdalen"

Denna lök har odlats i Mjöfjärden i Norrbotten sedan minst början på 1900-talet.  Lökar, liksom potatis byttes också grannar emellan. Löken har använts till kött, fisk och gratänger. Råneälvdalen är rombisk i formen. Sorten har io dlingsförsök gett hög skörd av lökar. Den drabbades mindre av lökbladmögel än andra sorter. Blasten är kraftig.

Odling av potatislök har en lång tradition i Sverige och flera lokala sorter har funnits varav några ännu finns bevarade. Kallades förr för Johannislök eller Jacobslök. Linné skriver om potatislök under sin Dalaresa 1734.

Lökarna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling:

Potatislök innebär att man sätter en lök i jorden som delar sig och ger 5-10 nya lökar. Det vill säga, en gul lök som odlas som schalottenlök. Skillnaden mot schalottenlök är att potatislök är rund, gul och har mycket bra lagringsegenskaper. Lökarna blir olika stora och medelstora lökar brukade sparas till sättlök förr. Det optimala är att sätta lökar av varierande storlek då stora sättlökar ger många små, vilka efter ett par år ger stora lökar. Men de blir aldrig lika stora som gul lök odlad från frö.

Odlas som vanlig sättlök. Lökarna sätts grunt med toppen uppstickande ur marken. Sätts i maj och skördas efter sommaren. Låt lökarna stå torrt och luftigt efter skörd för att torka, sedan kan dom förvaras som sättlök till året efter.

Såtid: maj

Skörd/blomtid: aug-sept

Portionsmängd: 10 lökar