Lisanco

  • 45 kr
Dela

Zea Mays

Majs "Lisanco"

Lisanco är en ny öppet pollinerande sort av sockermajs och världens första med en frölicens med öppen källkod, vilket innebär att den säljs med en licens som berättar att ingen får göra anspråk på att äga sorten eller vidareutvecklingar av den. Den är alltså fri att användas av alla både i odling och för att utveckla nya sorter. Ingen kan göra anspråk på ägande. Sorten godkändes och registrerades i Tyskland 2018. Den kännetecknas av hög enhetlighet i kolvarna, god smak och hög sockerhalt. Den är relativt tidig och fungerar bra i odling här.

Fröna är ekologiskt odlade.

För att läsa mer om Open Source Seeds kolla in: https://www.opensourceseeds.org/

Genom att köpa denna tomat så förbinder du dig till detta licensavtal: https://www.opensourceseeds.org/sites/default/files/downloads/Licence_text_EN.pdf

Det kan låta skrämmande att förbinda sig till ett licensavtal, men det betyder bara att du som köper frön till denna tomat inte kan hävda äganderätt på sorten eller om du utvecklar den till en ny sort. Att odla den hemma i trädgården för att äta får alla göra.


Odling från frö:

Förkultiveras inomhus i mars-april i fönster i söderläge. Så 1-2 frö per kruka och ta bort den svagaste om båda gror. Alternativ sås ett frö per plugg i pluggbrätte. Vid uppdragning i brätte bör du så senare för snabbare utplantering än vid sådd i kruka. Håll sådden fuktig. Utplanteras, när jorden är varm och risken för frost är över, med ett avstånd av 30-40 cm mellan plantorna och 60-70 cm mellan raderna. Kan sås direkt på friland i södra delarna av Sverige. Majs sås/planteras i kvadrater och ej i långa rader på grund av att pollineringen sker med hjälp av vinden. Gillar värme, mycket näring och vatten.

Såtid: april-juni

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: aug-sept

Plantavstånd: 40 cm

Radavstånd: 60 cm

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 25 frö