Pirol, Mangold

  • 45 kr
Dela

Beta vulgaris

Mangold "Pirol"

Gulstjälkig växt med stora gröna blad. Nyttig grönsak där hela plantan kan användas, antingen späda blad och stjälkar i sallader eller fullvuxna blad som spenat. Stjälkarna är goda att steka i smör som sparris. Skördas efterhand hela säsongen och växer ut igen.

Mangold har sitt ursprung vid medelhavet och är egentligen inte anpassat för vårt klimat. Växten går i blom för tidigt här. Men denna sort har bra motståndskraft mot stocklöpning (att gå i blom). Vi rekommenderar att så sent på säsongen.

Fröna är biodynamiskt odlade och Demeter certifierade.

Denna sorten är framtagen och registrerad av Kultursaat som är en tysk organisation av fröodlare som arbetar med att ta fram nya sorter för marknaden. Kultursaat arbetar för fröfrihet och äger inga av sina sorter. Sorterna som de tar fram är alltså fria för alla att använda, ta eget utsäde ifrån och vidareutveckla. Utsädesodlingarna är biodynamiska.

Odling från frö:

Kan sås direkt på friland när jorden blivit varm, men vi rekommenderar att så den senare på säsongen för att den inte ska gå i blom för snabbt. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Skördas efterhand hela säsongen. Täck över vintern för tidig vår skörd kommande säsong. 

Såtid: Maj-juni

Grotid: 10-20 dagar

Skörd/blomtid: juli-sept

Årlighet: 1 årig- 2 årig

Portionsmängd: 100 frö