Sunviva, körsbärstomat

  • 45 kr
Dela

Solanum Lycopersicum

Körsbärstomat "Sunviva"

En ny tomatsort framtagen på universitetet i Göttingen, Tyskland. Den togs fram i ett projekt för att skapa en ny frilandstomat för hobbyodling. Frukterna är av körsbärsstorlek med orange skal, söta och saftiga. Sorten ger bra utbyte på friland även här i Sverige. Det som är speciellt med denna sort är att den är registrerad som open-source seed, vilket innebär att den säljs med en licens som berättar att ingen får göra anspråk på att äga sorten eller vidareutvecklingar av den. Den är alltså fri att användas av alla både i odling och för att utveckla nya sorter. Ingen kan göra anspråk på ägande.

För att läsa mer om Open Source Seeds kolla in: https://www.opensourceseeds.org/

Genom att köpa denna tomat så förbinder du dig till detta licensavtal: https://www.opensourceseeds.org/sites/default/files/downloads/Licence_text_EN.pdf

Det kan låta skrämmande att förbinda sig till ett licensavtal, men det betyder bara att du som köper frön till denna tomat inte kan hävda äganderätt på sorten eller om du utvecklar den till en ny sort. Att odla den hemma i trädgården för att äta får alla göra.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus februari-april. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Då flyttas de små plantorna över till små krukor med mer jord. Plantera djupt i nya krukan så att endast toppen av plantan hamnar ovan jord. Alternativ så sås fröet direkt i kruka och får växa tills plantan ska planteras ut. Håll sådden vid 20-25 grader, efter groning 18-20 grader (om möjligt) och så ljust som möjligt. Utplanteras efter avhärdning i växthus eller på varmt frilandsläge när frostrisken är över. Plantera djupt så att fler rötter kan bildas på stammen. Behöver uppbindas. Sidoskotten tjyvas.

Såtid: feb-april

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 20 frö