Bambino, aubergine

  • 45 kr
Dela

Solanum Melongena

Aubergine "Bambino"

Bambino är en dvärgsort som producerar små lila och runda cocktailliknande frukter. Det är en mycket tidig sort med på cirka 40 cm höga plantor. Dess många frukter, cirka 3 cm i diameter, är krispiga, saftiga och har en karakteristisk aubergine smak.

Aubergine är släkt med tomat, potatis och paprika men kommer ursprungligen från asien. Från början var de små och vita eller gröna frukter som domesticerades för ett par tusen år sedan. När frukten nådde mellanöstern så påbörjades ett selekteringsarbete och snart var de större och mörkare. Till Europa kom frukten med morerna på 1000-talet. Idag finns många varianter av aubergine, allt ifrån små äggformade via de långa smala till stora bollar. De förekommer i flera färger.

Äts rå, stekt, grillad eller ugnsbakad. Rik på C-vitamin och olika mineraler. Frukterna håller sig några dagar i kylskåp.

Sorten bevaras av ProSpecieRara som är en Schweizisk organisation som arbetar för att bevara sorter, för nutid och framtid. Sedan 1982 har de arbetat med bevarande och mångfald och idag har de över 1400 sorters trädgårds och åkergrödor i deras bevarandearbete. Utsädesodlingarna är ekologiska.


Odling från frö:

Förkultiveras inomhus februari-mars, ca en halv cm djupt. Gror bäst vid lite högre värme, efter groning kan de stå lite svalare men med mycket ljus. Utplanteras efter avhärdning, när risken för frost är över, på ca 50-60 cm avstånd. Toppa plantan när den blivit runt 25-30 cm hög för att få ett mer buskigt växtsätt. Vill ha mycket värme, gärna växthus, näring och vatten. Frukterna skördes med fördel när de är lite mindre, strax under 10 cm långa. Skörda kontinuerligt för att stimulera ny fruktsättning.

Såtid: feb-mars

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö