Tsakoniki, aubergine

  • 45 kr
Dela

Solanum Melongena

Aubergine "Tsakoniki"

Kulturarv. Aubergine av grekiskt ursprung, från staden Leonidio, där en årlig festival är helt tillägnad denna sort. I Grekland odlas denna sort på friland och är vida känd för sin sötma och avsaknad av den bittra smak som aubergine annars har. Den söta smaken och dess ursprung gör denna aubergine helt unik. Frukterna är lång cylindriska violetta med vita ränder och blir upp till ca 20 cm långa. Eftersom denna sort är anpassad efter grekiskt klimat så bör den odlas i växthus.

Sorten är ursprungsskyddad.

Aubergine är släkt med tomat, potatis och paprika men kommer ursprungligen från asien. Från början var de små och vita eller gröna frukter som domesticerades för ett par tusen år sedan. När frukten nådde mellanöstern så påbörjades ett selekteringsarbete och snart var de större och mörkare. Till Europa kom frukten med morerna på 1000-talet. Idag finns många varianter av aubergine, allt ifrån små äggformade via de långa smala till stora bollar. De förekommer i flera färger.

Äts rå, stekt, grillad eller ugnsbakad. Rik på C-vitamin och olika mineraler. Frukterna håller sig några dagar i kylskåp.

Fröna kommer från ekologisk odling i Grekland.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus februari-mars, ca en halv cm djupt. Gror bäst vid lite högre värme, efter groning kan de stå lite svalare men med mycket ljus. Utplanteras efter avhärdning, när risken för frost är över, på ca 50-60 cm avstånd. Toppa plantan när den blivit runt 25-30 cm hög för att få ett mer buskigt växtsätt. Vill ha mycket värme, gärna växthus, näring och vatten. Frukterna skördes med fördel när de är lite mindre, strax under 10 cm långa. Skörda kontinuerligt för att stimulera ny fruktsättning.

Såtid: feb-mars

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö