White egg, aubergine

  • 45 kr
Dela

Solanum Melongena

Aubergine "White Egg"

Denna aubergine är till färg och form annorlunda från de frukter vi är van vid från mataffären. Men från början, när auberginen domesticerades för ett par tusen år sedan, så var frukterna mindre och hade vit eller grön färg. Inte alls som vi är vana vid idag. White egg ger många små runda vita frukter på ca 10-15 cm med utmärkt smak. Denna sort förklarar varför aubergine heter "Eggplant" på engelska. Fungerar för krukodling.

Aubergine är släkt med tomat, potatis och paprika men kommer ursprungligen från asien. Från början var de små och vita eller gröna frukter som domesticerades för ett par tusen år sedan. När frukten nådde mellanöstern så påbörjades ett selekteringsarbete och snart var de större och mörkare. Till Europa kom frukten med morerna på 1000-talet. Idag finns många varianter av aubergine, allt ifrån små äggformade via de långa smala till stora bollar. De förekommer i flera färger.

Äts rå, stekt, grillad eller ugnsbakad. Rik på C-vitamin och olika mineraler. Frukterna håller sig några dagar i kylskåp.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus februari-mars, ca en halv cm djupt. Gror bäst vid lite högre värme, efter groning kan de stå lite svalare men med mycket ljus. Utplanteras efter avhärdning, när risken för frost är över, på ca 50-60 cm avstånd. Toppa plantan när den blivit runt 25-30 cm hög för att få ett mer buskigt växtsätt. Vill ha mycket värme, gärna växthus, näring och vatten. Frukterna skördes med fördel när de är lite mindre, strax under 10 cm långa. Skörda kontinuerligt för att stimulera ny fruktsättning.

Såtid: feb-mars

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö