Libochovicky, svartrot

  • 30 kr
Dela

Scorzonera hispanica

Svartrot "Libochovicky"

Kulturarv från Tjeckien. Känd sedan åtminstone 1949. Mycket läckra långa, svarta rötter med smak som påminner om hasselnöt. Rötterna äts råa eller kokta och kan med fördel användas i grytor. Hela plantan är ätbar och bladen kan användas i sallader. Om den får stå kvar över vintern så kan man skörda fina skott på våren. I Tjeckien användes denna rot som kaffesubstitut när tillgången på kaffe var begränsad förr. Rötterna är mycket frosttåliga.

Fröna är ekologiskt odlade.


Odling från frö:

Sås direkt på friland, ca 1 cm djupt, när jorden blivit uppvärmd. För vinterlagring är det bättre att vänta till juni och skörda sent. Vattna jorden före eller efter sådd och håll fuktigt under grotiden. Gallras till 5-10 cm plantavstånd. För källarlagring skördas frukterna i september-oktober. Lagras i sandbad i lådor i jordkällare eller matkällare. 

Såtid: april-juni

Grotid: 7-12 dagar

Skörd/blomtid: aug-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 25 frö