Rossa di Verona, radicchio

  • 45 kr
Dela

Chichorium intybus

Radicchio "Rossa di Verona"

Röd från Verona, kallas även Röd boll från Verona. Traditionell raddichio från dess hemland Italien. Fasta huvuden med vinröda blad som kan ätas färska i sallader eller grillas. I Italien äts den ofta med pasta eller risotto. Plantorna tål några minusgrader, men inte för sträng kyla, och kan odlas antingen tidigt med förkultivering eller sent för höstskörd.

Fröna är ekologiskt odlade.

Denna sort bevaras av ProSpiceRara som är en schweizisk organisation som arbetar för att bevara sorter, för nutid och framtid. Sedan 1982 har de arbetat med bevarande och mångfald och idag har de över 1400 sorters trädgårds och åkergrödor i deras bevarandearbete. Utsädesodlingarna är ekologiska.

Odling från frö:

Försås inomhus april-maj för utplantering när jorden är varm eller sås direkt på friland, ca 0,5 cm djupt, när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Alternativt sås den i mitten av sommaren för höstskörd. Gallras till 25 cm avstånd för täta huvuden. 

Såtid: april-juni

Grotid: 5-10 dagar

Skörd/blomtid: juni-sept

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 200 frö