Odling

Vår filosofi är att odling ska vara lätt och kul, för det är ju det! Ibland när man läser böcker eller odlingsråd så verkar det så himla krångligt att odla. Det ska vara olika sorters jordar, det ska täckas med plast med hål, det ska vara en massa olika olika temperaturer (hur många har olika temperaturer att välja bland i olika rum i söderläge hemma?), det ska bytas krukor och jordar, det ska vara rätt temperatur och helst vindstilla på platsen där man planterar ut o.s.v  Och detta bara för den enklaste av hemmaodlingar. Ibland låter det i böckerna som att de är skrivna för trädgårdsmästare och inte för vanligt folk som vill börja odla eller våga prova nya saker att odla. Många av anvisningarna och tipsen är också från början ägnade för personer som jobbar professionellt med odling. 

Men det är ju egentligen ganska enkelt det här med odling. Det börjar med ett frö. Fröet läggs i jord. Sen när det är tillräckligt varmt så behöver fröet bara vatten för att det ska gro (ett frö gror även utan jord om det får fukt, men jorden tillhandahåller näringen som plantan sedan behöver). Så börjar en ny planta att växa och det är egentligen bara att ta hand om plantan genom att hålla undan ogräs, som annars konkurrerar om näringen i jorden, se till så den får vatten emellanåt och kanske stöd om det är en hög växt. Detta kan alla människor göra!

Sen, när man väl kommit igång att odla, kan man gå in på lite mer finlir och börja fundera på hur man kan optimera skörden genom att så och odla växten på olika sätt, tänka vilken typ av näring en viss växt vill ha, hur man kan beskära den m.m. Men detta ska göras utifrån intresse och att man tycker det är kul, annars räcker det med det mest grundläggande.

Ett annat hinder som många kan ha är att de inte har något trädgårdsland. Men man kan mycket väl börja i det lilla och odla i krukor, hinkar, pallkragar eller varför inte byta ut blommorna i rabatten mot grönsaker? Att anlägga ett trädgårdsland behöver heller inte vara svårt eller ens särskilt jobbigt, man behöver inte gräva, vända ner tuvor, plöja, fräsa, ta jordprover för att se näringsinnehåll i jorden osv. 

Det roligaste sättet att anlägga ett trädgårdsland är att skaffa ett par grisar. Sen hägnar man in det område som ska bli odlingsland och låter grisarna bo där i några veckor eller månader, och vips så har dom gjort ett trädgårdsland helt fritt från ogräs (i alla fall första året).

Nu kanske det inte är så många som är beredda att skaffa ett par grisar bara sådär. Men det finns andra enkla sätt att göra odlingsland. Man kan helt enkelt täcka marken med något som gör att gräset dör av brist på ljus. Men det tar en hel säsong. Vill man odla något under tiden man tar död på gräset så finns det två sätt. Man kan odla potatis under halm. Skaffa en massa halm, gärna en hel rundbal. Släng ut hästgödsel på gräset där det ska bli land. Hästgödsel brukar vara lätt att få tag på om man ringer runt till ställen där dom har hästar, oftast blir de jätteglada om de kan bli av med en del. Lägg ut potatis i gödseln och täck allt med ett tjockt lager halm. Detta året får du potatis. Nästa år gör du likadant alldeles bredvid, då kan du odla annat där potatisen var året innan och får ett ännu större land till nästa år. 

Det andra sättet, som kräver mer arbete, är att täcka gräset med tidningspapper. Sedan fyller man på med allt man kommer över av kompost och gödsel, det går åt väldigt mycket om man ska få bra djup på jorden man odlar i första året (alternativet är att man odlar sånt som växer över marken, alltså inga rotfrukter och potatisar). Sedan toppar man allt med ungefär 10 cm vanlig jord. Har man ingen jordhög hemma så kan man hämta på olika ställen med släpkärra, eller köpa i säckar (fast det blir dyrt och köpejord i plastsäckar innehåller oftast bara torv med tillsatt konstgödsel). Sedan är det bara att odla på. Denna metod kallas ibland för lasagnemetoden eller lasagnebäddar. Gör man på detta sättet får man upphöjda bäddar att odla i vilket många menar är bra då jorden blir varmare tidigare på året. 

Men vi rekommenderar att använda den jord som redan finns där du ska odla. Varför krångla till det? När man fått bort grässvålen och jorden ligger öppen så kan man förbättra den genom att lägga på kompost, stallgödsel, gräsklipp och löv m.m. Allt organiskt material man kommer åt ger mull till jorden, vilket alla jordar mår bra av. Det behöver inte grävas eller fräsas ner i jorden, lägger du det bara på jorden så sköter maskarna om det arbetet. Om du ändå lockas av det där med upphöjda bäddar för att få varmare jord tidigare så kan du bara åka och köpa ett par fiberdukar och täcka landet med några veckor innan du ska börja så, då blir jorden varm lite snabbare. Eller så låter man bara saker ha sin tid.

Men måste man inte ha växthus då? Nej. Vissa växter, som bifftomater och slanggurkor, vill i regel ha mer värme än de får här i norden. Men de allra flesta går att odla ändå om man har något bra vindstilla ställe mot en södervägg. Man kan också bygga enkla drivbänkar med lite brädor och några gamla fönster, det fungerar utmärkt. Vill man ändå ha ett växthus så finns det många varianter man kan bygga själv istället för att köpa de jättedyra som finns i handeln. Gamla fönster är bra att bygga av, det går också med plast men det blåser lätt sönder och plast vill man ju undvika om det går. Det enklaste är ju såklart att satsa på växter som inte behöver något växthus. Frilandstomater och frilandsgurka finns i många varianter.

Så vad vill vi ha sagt med detta då? Jo, att man inte behöver kunna något speciellt om odling för att börja odla, inte heller behöver man dyr utrustning eller någon speciell jord. När det pratas och skrivs om odling låter det så krångligt och svårt många gånger. Odling är lätt och kul. Visst kan man ha nytta av speciella kunskaper och metoder om man vill fortsätta utveckla sin odling. Men när experter ger tips på odlingssätt och berättar hur man måste göra för att odla så ska man komma ihåg att de måste ha något att säga som få andra vet om, annars är de ju inga experter. När affärer säljer redskap och olika medel som man inte visste att man behövde så ska man komma ihåg att odling är big business och att saker som du inte behöver säljs just därför.

Det tips vi skulle ge är att satsa på jorden du har i ditt trädgårdsland (eller vad du nu odlar i). Jorden är ditt viktigaste redskap. Vi talar då inte om köpt jord. Den jord man köper brukar vara såjord att gro fröer i inomhus och plantjord att flytta plantorna till senare. Såjord har mycket mindre näring i sig än plantjord, detta för att den nygrodda plantan inte ska växa för snabbt i början. Sedan flyttas den till plantjorden så den får mer näring när den blir större och behöver det. Här hos oss använder vi aldrig någon såjord, har aldrig gjort faktiskt. Det funkar hur bra som helst utan det. Plantjord används ibland, men behövs inte om man har bra egen jord i landet. Inte heller flyttar vi om plantor mellan olika temperaturer inomhus innan de planteras ut. Flytta plantor efter groning till en svalare temperatur gör man för att plantan blir lite förvirrad inomhus på våren när det är så varmt och skönt runt den men så lite ljus. Då sträcker den på sig lite för snabbt, för att hitta ljuset. Risken finns då att den blir lång, smal och ranglig när man vill ha lite kraftigare och kompaktare planta. Men detta har aldrig varit något bekymmer för oss, eller för våra plantor. Tomater planterar vi om djupt om de blivit långa och det brukar bli bra när de kommer ut. Gott om fina tomater får vi varje år ändå.

Däremot, när det gäller att avhärda plantor innan de sätts ut, det är vi noga med. Att avhärda innebär att man vänjer plantan vid solljus mer och mer innan den sätts ut helt. En timme första dagen, två timmar andra dagen, sex timmar tredje dagen och sen ut under fiberduk en eller ett par dagar innan de är redo. Detta gör man för att ljuset utomhus är mycket starkare än inomhus, även vid mulet väder, och plantan kan få en chock om det går för snabbt med övergången mellan inomhusljus och utomhusljus. Man måste inte göra precis som vi, det är bara så vi gör.

Men åter till detta med att vårda jorden. Vad det handlar om är helt enkelt att tillföra organiskt material och gärna näring i form av gödsel. Detta gynnar jordens mikroliv och maskar (i ett enda gram kompost finns upp till en miljard mikroorganismer. En fingerborg med kompostjord kan därför rymma fler mikroorganismer än det finns människor på vår jord), vilket i sin tur gynnar det man odlar. Besprutning med gifter för att ta död på skadeinsekter och annat tar också död på nyttiga organismer i jorden. Att tillföra organiskt material gör jorden mullhaltig som det heter, oavsett vad du har för jord där du odlar, om det är sandjord eller lerjord, så mår den bra av detta. 

När det gäller näring i jorden så har den oftast det som behövs för att odla, om du dessutom tillför organiskt material regelbundet så får den mer näring. Den näring som man pratar om i jorden är tre olika ämnen; kväve, fosfor och kalium (fosfor är ett ämne som finns naturligt i jord och gödsel men som bryts i gruvor när man ska tillverka konstgödsel, den fosfor som finns i gruvorna börjar ta slut och man pratar om "peak fosfor" precis som peak oil). De tre olika ämnena har olika roller för växterna och plantorna. Stallgödsel innehåller en bra blandning av dessa. Vill man ge lite extra näring till näringskrävande växter såsom tomat eller gurka under sommaren så kan man ge lite nässelvatten. Plocka nässlor och lägg i en hink med vatten, efter några dagar har de börjat ruttna i hinken. Då tar man en del av vätskan och häller i en vattenkanna, ungefär en liter, och sen fyller man resten av kannan med vatten, alltså ungefär nio liter, och vattnar rötterna. Ett par-tre sådana vattningar räcker under sommaren. Sen behövs bara vatten.

Så, ta hand om din jord. Mer ingående sortspecifik odlingsinstruktion för varje sort hittat du i informationen om den sort du vill köpa.

Om du är en sådan som verkligen vill fördjupa dig i detta med odling och brinner för det så rekommenderar vi att du läser "Självhushållning" av John Seymour. Däri finns det mesta som är värt att veta här i livet.

Till sist lite om valet av utsäde, fröer, till din odling. Du måste ju så klart inte köpa dina fröer av just oss, även om vi skulle bli glada om du gjorde det. Men vi vill ändå uppmana alla som odlar att bojkotta F1-hybrider. Vi som vill bevara gamla fina sorter och bidra till mångfald anser att dessa F1-hybrider är ett hot mot det vi arbetar för. En F1-hybrid är, väldigt förenklat, en konstgjort korsning mellan två olika sorter för att få fram en sort med en viss egenskap. När man sedan odlar detta fröet så kan man inte ta nytt frö från den växten och odla med samma resultat nästa år. F1-hybrider fungerar bara ett år. Alltså måste du varje år köpa nytt frö från firman som äger denna sort (oftast de största fröfirmorna i världen) och du kan aldrig fortsätta odla från eget utsäde så att sorten ska anpassas till jord eller klimat. Detta är raka motsatsen till hållbar matproduktion. Om det är F1-frön så står det på fröpåsen.

Lycka till med odlingarna!