Simo, bifftomat

  • 45 kr
Dela

Solanum Lycopersicum

Bifftomat "Simo"

Lantsort som ursprungligen kommer från Ingermanland söder om Finska viken. Sorten togs till Finland av Simo Pesonen på 1900-talet och spreds i odling där. Namnet sorten har idag är efter Simo Pesonen, vad den hette när den odlades i Ingermanland vet vi inte. 

Simo är en saftig och smakrik, högväxande, bifftomat. Frukterna är ovala med en liten spets nedtill. Storleken på frukterna varierar kraftigt då detta är en lantsort, men de kan bli riktigt stora och väga uppemot 250 gram.

Fröna är odlade av Kinnekullefrö enligt ekologiska principer.

Odling från frö:

Förkultiveras inomhus februari-april. Sprid ut fröer glest på en bit jord, antingen såjord, plantjord eller egen jord. Täck fröerna med jord. Håll jorden fuktig tills fröerna gror och har kommit upp några centimeter. Då flyttas de små plantorna över till små krukor med mer jord. Plantera djupt i nya krukan så att endast toppen av plantan hamnar ovan jord. Alternativ så sås fröet direkt i kruka och får växa tills plantan ska planteras ut. Håll sådden vid 20-25 grader, efter groning 18-20 grader (om möjligt) och så ljust som möjligt. Utplanteras efter avhärdning i växthus eller på varmt frilandsläge när frostrisken är över. Plantera djupt så att fler rötter kan bildas på stammen. Behöver uppbindas. Sidoskotten tjyvas.

Såtid: feb-april

Grotid: 5-15 dagar

Skörd/blomtid: juli-oktober

Årlighet: 1 årig

Portionsmängd: 15 frö